Sommerens Afrika trend

Litt sommerinspo på bloggen i dag! : )

Har dere lagt merke til Afrika-trenden som nå regjerer i interiørverdenen? Som barn, oppvokst i Kongo er dette veldig kjærkomment og utrolig spennende å se. I interiørmagasiner og på sosiale medier ser vi afrikanske mønster og kunst med lange tradisjoner fra diverse etniske grupper i Afrika. Jeg elsker trenden og fryder meg over at så mange av våre kjente leverandører har dette i sine kolleksjoner.

Raffia

Mange vet nok ikke hva raffia er, selv om vi ser det daglig i interiørbransjen. Raffia er strimler fra palmegreiner som tørkes og deretter veves med. Av de vevde tøystykkene syr man klær, vesker, hatter, sko osv. Selve palmegrenene er i utgangspunktet grønne før de kuttes ned, og kan bli opptil 10 – 15 meter lange. Når grenene høstes, legges de ut i solen for å tørke. Da får de denne gulaktige fargen som mange av oss kjenner igjen fra kurver, stråhatter osv. De tørkede grenene sorteres etter lengder og kvalitet, og farges før de veves til et produkt.

Selve palmegrenene er i utgangspunktet grønne før de kuttes ned, og kan bli opptil 10 – 15 meter lange.

Raffia i Kongo

I Kongo veves det fremdeles med disse palmefiberne. Som liten vokste jeg opp i en liten landsby som heter Ngo, 80 km nord for hovedstaden Brazzaville, Kongo. Det ble tilsammen 8 år i Kongo. Landsbyen Ngo var en rolig liten savannelandsby, uten tilgang på strøm eller innlagt vann. I skyggen av et og annet jordhus satt en pappa eller en gammel bestefar, og vevde med raffiafiberne. Vevingen tok mennene seg av. De satt på bakken og vevde med hendene. I jorden satte de ned pinner som arbeidet ble festet i. Jeg husker hendene deres var grove og tydelig preget av mange års arbeid med de skarpe palmefiberne. Raffia er en kraftig fiber og egner seg derfor svært godt til å veve og sy med. Det er også et kostbart plagg som kongoleserne er veldig stolte av.

Jeg jobber for tiden med litt spennende ting selv, fra Kongo. Men pga koronautbruddet ble dette satt litt på vent. Covid 19 situasjonen er utfordrende, også i Kongo og der har våre venner fått beskjed om å holde seg hjemme. Vi håper virkelig at de slipper denne kampen. Mere om dette kommer så snart vi får fortsette det spennende arbeidet. : )

Petit Lily interiors
Lene Bjerre
Petit Lily

Uniqwa interiors
Tine K

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *